top of page

Hvordan lykkes vi med endringer?



Det er et velkjent fenomen at vi kan analysere oss frem til årsakssammenhenger, finne løsning på utfordringer og lage gode verktøyer til forbedringer og likevel ikke lykkes med å gjennomføre endring. Noe som selvsagt er veldig frustrerende, fordi disse forbedringene er en forutsetning og viktige for å sikre videre fremgang for bedriften eller organisasjonens fremtid.

Hvorfor forstår ikke medarbeiderne nødvendigheten av endringene? Hvorfor bruker de ikke de verktøyene du har gitt de? Hvorfor er de likegyldige og passivt motarbeidende? Bygger det bare på motvilje? Eller kan det være andre årsaker til at vi ikke lykkes?

Det er noen grunnleggende forutsetninger som ligger i bunnen for å lykkes med de fleste endringer i organisasjoner. En av disse er konseptet med å involvere.

Vi mennesker er ganske like når det kommer til opplevelsen av å bli involvert. Etter de grunnleggende behovene mat, sikkerhet og sosial aksept kommer behovet for respekt og anerkjennelse. Når vi involverer, gir vi mennesker opplevelse av respekt og anerkjennelse. Det gjør at vi føler oss betydningsfulle. Vi opplever større kontroll over egen hverdag.

Å involvere er egentlig så enkelt, men likevel vanskelig. Vanskelig, kanskje først og fremst fordi vi er utålmodige og ønsker raske resultater. Det er ofte fristende å bruke egne oppfatninger og ideer, spesielt hvis dette er innenfor områder vi er trygge på egen ekspertise. Det vi da glemmer er at vi trenger å overføre disse oppfatningene til teamet og organisasjonen vår.

Det heter seg at vi oftere husker best det vi selv sier og sjeldnere det andre sier. Når vi involverer folka i organisasjonen i problemstillingene og alle deler den samme opplevelsen av problemstillingene, så setter vi alle i stand til å bidra i finne «rotårsaken» til problemene og sammen finne løsninger som kan bli effektive. Dersom din egen løsning på problemstillingene ikke er helt irrasjonell, vil du oppleve at det du har involvert organisasjonen din i vil føre frem til den samme løsningen, eller mer sannsynlig finne enda bedre løsninger enn det du var i stand til selv i utgangspunktet. I tillegg til at du får med deg en motivert og stolt organisasjon som holder i endringene med begge hendene.

Vi får ikke med oss alle. Men hvis vi klarer å involvere mange nok og oppnå en kritisk masse av motiverte medarbeidere som står sammen med oss i å jobbe mot endring, vil vi nå et tipping point som gjør at vi får med oss resten av organisasjonen. Klarer vi dette bygger vi også en organisasjonskultur som kan jobbe mot kontinuerlig forbedring. Organisasjoner som gjør dette lykkes i større grad enn sine konkurrenter og bidrar til å trygge eksistensgrunnlaget og trivselen i organisasjonen.

Trenger du hjelp til å fasilitere og komme i gang med endringsprosesser? Vi er bare en telefon eller noen tastetrykk unna. Ta kontakt for en samtale, så ser vi hva vi kan gjøre sammen!

75 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
bottom of page